Папата ще пристигне в Марсилия с послание за толерантност на фона на мигрантската криза в ЕС

...
Папа Франциск се отправя в петък към Марсилия за двудневно посещение,
Коментари Харесай

Папа Франциск се отправя в петък към Марсилия за двудневно посещение, фокусирано върху Средиземноморието и миграцията и носещо послание за толерантност на фона на горчив дебат за това как Европа управлява търсещите убежище.

Отчаяните условия, които карат много хора да напуснат домовете си за нов живот, и рисковете, които поемат, за да го направят, са ключова тема през десетилетието на 86-годишния мъж като глава на световната католическа църква.< p>Но посещението му във френския пристанищен град, за да участва в среща на средиземноморски католически епископи и млади хора, го поставя в центъра на политическа буря.

Нарастването на лодките с мигранти, пристигащи от Северна Африка на малкият италиански остров Лампедуза миналата седмица предизвика възмущение както в Италия, така и извън нея.

Европейският съюз обеща повече помощ за Рим, докато Франция, на фона на спорове около проектозакон, уреждащ пристигащите там мигранти, заяви, че няма да приеме никого от Лампедуза.

Миграцията „представлява предизвикателство, което не е лесно, както виждаме и от новините през последните дни, но с което трябва да се изправим заедно“, каза Франциск във Ватикана в неделя.

„Тя е от съществено значение за бъдещето от всички, което ще бъде проспериращо само ако е изградено върху братство, поставяйки на първо място човешкото достойнство и истинските хора, особено най-нуждаещите се."

Папата, който предпочита да посещава малки католически общности по света, даде да се разбере, че пътуването му не е до Франция, а конкретно до Марсилия.

Той става първият папа от 500 години, който посещава града, историческа врата за имигранти и също дом на някои от най-бедните квартали в Европа, много от които са измъчвани от трафик на наркотици.

Преди това, което ще бъде неговото 44-то задгранично пътуване, и във все по-крехко здраве, Франциск призна този месец, че папските пътувания не са били толкова лесни, колкото бяха.

Той претърпя операция на херния през юни, по-малко от две години след операция на дебелото черво, и редовно използва инвалидна количка поради проблемно коляно.

Посрещане на поклонници

Самолетът на папата каца в 14:15 GMT и той ще бъде посрещнат на летището от френския министър-председател Елизабет Борн.

Той ще се отправи към базиликата Нотр Дам дьо ла Гард, символичен паметник с изглед към града, за молитва с местното духовенство в петък следобед.

Това ще бъде последвано от момент на медитация с представители на други религии пред мемориал на моряци и мигранти, изгубени в морето.

Объединените нации изчисляват, че повече от 28 000 мигранти, опитали се да прекосят Средиземно море, са изчезнали от 2014 г.

В събота сутринта , папата ще участва в заключителната сесия на събитието „Средиземноморски срещи“.

Освен миграцията, то ще обхване въпроси като икономическото неравенство и изменението на климата – също теми, близки до сърцето на папата.

След това той ще бъде возен в неговия папамобил през града, където има десетки хиляди поклонници очаквано за посещението, въпреки упадъка на католицизма във Франция.

За Джоузеф Ачи, 25-годишен сирийски християнин, родом от Алепо, посещението на папата в Марсилия е „шанс за цял живот“.

Той каза пред AFP, че е „наистина развълнуван да види папата“ и да се срещне с други млади хора.

В събота следобед Франциск ще води литургия на стадион Велодром, като се очакват 57 000 души, включително френския президент Еманюел Макрон.

Решението на Макрон да присъства предизвика полемика сред левите политици в официално светската страна.

Франки Доминго, който управлява мигрантска асоциация в Марсилия, каза, че се надява посещението да „върне малко надежда“ и „да облекчи напрежението в политическото ниво".

"Марсилия е космополитен град, мултикултурен, многоверски", каза той пред AFP, но е изправен пред "огромни трудности".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР